Saturday, December 28, 2013

Atasinchi comics-Pottery Class









Atasinchi- Tingkah laku Orang Jepun

video

New video Atasinchi uploaded..

Khawater -Perbandingan akhlak masyarakat Jepun berbanding Islam



Quote Khawater
"Kami tidak bermaksud untuk mengagumi,tetapi mengambil iktibar dari setiap kebaikan"
Apa yang kita panggil otak Jepun (kalkulator) menjadi gajet wajib bagi setiap pelajar sekolah, kegunaannya sometimes hanya untuk mengira 50 / 50 yang jawapannya = 1. Persoalannya,apa sudah bodoh sangatkah budak kita?

Dalam rancangan khawater yang disiarkan di Al-Hijrah,hos cuba membandingkan pengetahuan anak-anak Jepun berbanding anak-anak Arab. Soalan yang ditanya siapakah Al-Khwarizmi?

Budak Jepun "Pakar matematik"
Budak Arab " Tidak tahu "

Padahal Al-Khwarizmi itu seorang berbangsa Arab.

Akhlak masyarakat Jepun,

1. Sentiasa menepati masa, kesalahan besar jika terlewat dalam sesuatu perkara.
2. Sentiasa melayan pelanggan atau tetamu dengan penuh dedikasi. Contoh apabila hos cuba beredar dari bilik pameran, pekerjanya menghantar hingga keluar pintu dan selagi pelanggan tidak berganjak mereka tidak akan masuk ke dalam.
3. Memanfaatkan segala teknologi yang ada untuk kemudahan rakyat, contoh sistem parking yang canggih serta menjimatkan ruang. Basikal pun mempunyai tempat parkingnya yang tersendiri untuk menggalakkan rakyat berbasikal.

Sebut tentang parking ni, teringat agenda Mat Said menteri besar terengganu tentang sistem parking bergilir yang cuba diperkenalkan di Terengganu,yang pastinya rakyat takkan mendapat "kemudahan" sepatutnya.

Apa masalah kita?? Rasuah.. segala perkara yang diperkenalkan akan dikenakan bayaran tinggi yang melampaui had rakyat berpendapatan rendah dan sederhana.

4, Di Jepun terdapat ladang yang dijadikan seperti Zoo. Kelebihannya berbanding Zoo kita yang kotor dan haiwannya sentiasa kelihatan lapar, kanak-kanak boleh merasai pengalaman bersama haiwan-haiwan ternakan seperti di ladang. Mereka diberi peluang mencuba memerah susu dari lembu dan melihat sendiri bagaimana anjing mengawal kambing biri-biri.

5. Terdapat pusat pameran yang menyediakan banyak permainan interaktif untuk memupuk minda anak-anak meminati sains dan teknologi. (Di Malaysia juga ada Pusat Sains Negara,tetapi alat interaktifnya jarang boleh berfungsi, selalu rosak)

Ini sedikit sebanyak yang ada dalam rancangan khawater. Selalu juga terfikir,kelemahan jepun cuma satu iaitu mereka tidak Islam,jika mereka Islam mereka lebih lengkap dari kita. Semoga Allah memberikan lebih banyak hidayah kepada bangsa Jepun ini.

Jawapan kepada persoalan tadi, bodoh sangatkah anak Melayu ni?
Kita tahu anak2 Melayu tidak bodoh, mereka cuma tidak mahu tahu..kerana tahu sesuatu membuatkan minda sesak. Tengok rancangan yang mendapat rating tinggi pun dah  boleh mengagak betapa malas berfikirnya bangsa Melayu. PLAYBOY ITU SUAMI AKU??drama paling berIQ rendah tapi diminati oleh golongan mak2,kakak2 dan budak2 sekolah menengah.

Bukan mahu menghina, sebagaimana risaunya hos rancangan khawater terhadap bangsa Arab, sama jugalah kerisauan itu pada bangsa Melayu, kerana persamaan kita adalah bangsa penganut Islam yang paling ramai.

Teringat ayat hos itu bila melihat pekerja pusat pameran tetap berdiri di hadapan pintu dan menundukkan kepala apabila hos mahu beredar " ya Allah, akhlak mereka..kurniakan kami seperti itu ".

Jika anda ke Jepun, jangan merasa hairan sekiranya hotel mereka menyediakan Al Quran, sejadah dan kompas solat 
                                                                                        cc to fb  @shamkamikaze




Monday, August 26, 2013

Endless possibilities

Sape yang belajar possibility ni dia faham la, 1 over 1000,still possibility ye tak.
Tapi manusia yang mempunya DNA kompleks macam kita ni suka possibility half-half
Ya atau tidak.

Sebab tu la bila datang je endless problem je ramai manusia suka beratkan otak,himpun semua problem satu tempat sampai kadang2 otak loading lambat sebab kapasiti dah nak capai kuota..ahaks.

Berlari-lari bayangkan diri comel macam ni boleh reduce catch dalam otak tu wo
Sembang dengan kak Mila semalam (pasal jodoh lagi..yeahhh)
Aku yang tengah bermotivasi tinggi tu mula menjadi socrates
"Kenapa kita orang pompuan ni akan menerima lelaki yang hanya suka pada kita,padahal selalunya la kita tak love-love langsung lelaki tu?"ha terkedu kak Mila nak jawab.

Orang pompuan tak boleh bahagia ke?memang redha tu sangat bagus,terima seadanya. Tapi kalau nak redha sekalipun atleast pilih yang sedap kita pandang (walau kompem tak hensem) dan yang penting bab solat dengan rokok ni mesti kena tegas,tak boleh ada kompromi. Tak solat tu memang tak boleh terima seadanya la kan,bab rokok ni akan menjamin masa depan mental anak2 jadi tak boleh jugak nak main redha2. Nak tak nak kena letak dua syarat tu sebelum kahwin.

Kalau mereka tak nak takpe,byebye my love je la. Ramai lagi manusia adam ni. Yang jadi berat selalu perempuan nak tinggal ni sebab dah mula cinta. Sebab itu Islam melarang cinta hati pada mereka yang bukan 'suami' ni.

"Kalau sampai umur 40 tak kahwin jugak"

"Anggap la Allah nak bagi rezeki sentiasa dekat dan boleh berbakti dengan mak bapak tanpa komitmen lain"jawab aku yang sangat bermotivasi  waktu itu.

Dia tengah bermusafir hati dari jauh mencari kita
Bayangkan hari2

"suami kita adalah yang kita impikan,yang pasti akan datang suatu hari nanti,macam putera raja,walaupun dia datang naik motor kapcai atau jalan kaki"


Tak ke terasa nak senyum hari2 kerana yakin ada seseorang yang kompem halal untuk kita.


Sunday, August 18, 2013

Menunggu kemunculan 'Musa' menjatuhkan firaun moden..

Arab spring, satu kebangkitan negara2 arab yang dimulakan oleh Tunisia,Mesir ,Libya dan Syria. Kemenangan kuasa rakyat menjatuhkan pemimpin mereka yang zalim membungakan hati penganut Islam di seluruh dunia, fikiran yang sama terbit "kemenangan Islam sudah tiba".

Namun satu bahaya yang tidak diketahui kebanyakan dari kita, sejauh mana arab spring itu akan memastikan kebangkitan Islam . Isu di Syria misalnya,jika maklumat yang dikutip adalah dari facebook semata-mata,mata kita akan tertutup dan kita akan berhenti menilai.  Media pro zionis termasuk Al Jazeera (wallahualam) menunjukkan pada kita kejahatan pemimpin2 yang ingin dijatuhkan ini. Kesannya

1. Muammar Ghadafi yang berjasa pada rakyatnya dibunuh mereka kerana kejahatannya disebarkan, sedangkan jika mereka(rakyatnya) melihat dan lebih meneliti mereka akan cepat memahami itu agenda US-NATO-ZIONIS dalam menghapuskan pemimpin yang tidak sekepala dengan mereka.

2. Di Syria dikatakan perang berlaku antara Rejim Basyar Al-Assad dan FSA(free syria army) yang dianggap mujahidin. Pada asalnya penentangan disebabkan puak pembangkang yang tidak berpuas hati dengan al- Assad namun isu Sunni-Syiah dicanangkan sehingga simpati memihak pada mereka yang menggelar diri sebagai FSA. Sehingga kini ramai masih menganggap mereka wira sedangkan mereka adalah rancangan US-NATO-ZIONIS untuk memecahbelahkan umat Islam. Masuk tahun kedua kini,berpuluh ribu rakyat Syria mati. Pendapat sesetengah ulama yang salah seorangnya Allahyarham Syeikh Ramadhan Al-Bouti , meminta supaya umat Islam tidak terburu-buru dalam membuat keputusan dalam isu Syria ini dan memilih yang paling kurang mendatangkan mudarat. Dalam hal ini Basyar Al-Assad memang diakui kediktatorannya,namun menentangnya dengan sokongan  musuh Islam no. 1 zionis adalah lebih memudaratkan dan menjadi punca kematian ramai muslim di Syria.

3. Di Mesir pula rakyat sudah berlapang dada memilih pemimpin yang berwibawa dan meyakini Presiden Mursi akan memastikan bumi Mesir disinari cahaya Islam. Muncul pula golongan sekular yang digabungkan dengan mereka yang kalah pada pilihanraya yang lalu melakukan rampasan kuasa yang paling keji. Presiden Mursi yang hanya memegang jawatan presiden selama setahun dijatuhkan oleh mereka2 yang kalah dan pemimpin tentera yang dilantiknya sendiri.

Dan di sini bermulalah krisis Rabiah (4 ) di Mesir..

Rakyat Mesir melancarkan tunjuk perasaan di dataran Rabiah Al Adawiyah bagi menyokong Mursi dan terdapat segolongan mereka yang sekular dan dari golongan pembangkang mengadakan juga tunjuk perasaan.

Tanpa segan silu,pihak tentera melantik Adly Mansour sebagai presiden sementara dan Al-Baradei yang pernah kalah dalam pemilihan dalam pemilihan presiden sebagai timbalan presiden.

Kuasa sepenuhnya di bawah ketua tentera mesir As-Sisi.

Sehingga kini hampir 3000 nyawa yang syahid dan Mesir kembali ke zaman firaun lakanatullah. Pimpinan Ikhwanul Muslimin ditangkap dan nasib Presiden Mursi tidak diketahui. Kali terakhir melihatnya dalah sebelum perintah berkurung padanya dijalankan di rumah.

Keadaan Muhammad Mursi yang cuba dilenyapkan secara perintah berkurung ini mengingatkan kembali kisah Sultan Hamid II khalifah terakhir Turki Uthmaniyah yang juga dikenakan perintah berkurung bersama semua ahli keluarganya di istana yang terpencil supaya mati perlahan-lahan. Yang lebih menyedihkan juga, Sultan Hamid II di jatuhkan kerana tentangan rakyat Turki pada masa itu yang lebih mempercayai pembohongan Mustafa Kamal Attarturk laknatullah. Selepas kejatuhan sistem khalifah barulah mereka sedar.

Serangan pihak tentera kepada penunjuk perasaan sehingga menyebabkan kematian juga mula membuka mata penunjuk perasaan yang pada mulanya menentang Muhammad Mursi.

Dikisahkan seorang penyokong anti-Mursi menembak dirinya sendiri setelah melihat sendiri sahabatnya yang cuba mempertahankan Mursi ditembak tentera yang zalim. Penyesalan yang menyebabkan dia menggadai akhiratnya.

Kezaliman Firaun yang berulang kini mungkin akan membawa kepada kemenangan Islam
Kerana Firaun yang mengaku tuhan itu lemas di dalam laut merah apabila Allah s.w.t mengutuskan Musa A.S
Dengan izin Allah s.w.t juga akan muncul 'Musa' yang akan menghentikan kekejaman tentera itu .Kemenangan Islam yang dijanjikan di dalam Al-Quran akan tiba tidak lama lagi, siapa kita hari ini akan mementukan kita dipihak yang menang atau yang kalah. Wallahualam bissawab.


Monday, May 27, 2013

Revolusi Syria- memperjuangkan yang hak dan menentang yang batil.

Disebabkan terlalu banyak isu yang muncul sejak akhir-akhir, isu-isu besar dunia seperti penderitaan rakyat palestin dan revolusi syria mula tenggelam. Nak pula suasana pilihanraya di Malaysia yang belum habis kehangatannya. Kesannya boleh nampak, restoran McD mula dipenuhi semula. Iran masih dilihat sebagai hero Islam.

Kenapa kita umat islam yang berfahaman sunni perlu alert dengan isu syria ini?

Revolusi Syria adalah revoulsi yang bermula di jalanan. Pencetusnya adalah untuk menjatuhkan kerajaan rejim yang zalim.. Ini berikutan fakta yang mana hampir 40 000 rakyat Syria dibunuh oleh pemerintah Bashar Assad. Permintaan rakyat Syria juga supaya meletakkan Allah pada tempatnya dan mempertahankan kebebasan tanah air.Media berat sebelah pula melaporkan rakyat melakukan pemberontak tanpa sebab dan  tentera yang menyebelahi rakyat dikenali sebagai pengganas.(Bukti akhir zaman semakin hampir apabila fitnah itu berleluasa,hanya yang mempunyai iman dapat melihat kebenarannya.)

Majoriti rakyat Syria adalah berfahaman sunni dan Syiah adalah dalam bilangan minoriti. Bagaimanapun kekuasaan sektor syiah lebih meluas kerana pemerintahnya sendiri berfahaman syiah.

Jika sebelum ini kita masih dikaburkan siapa sebenarnya syiah, dan tak nampak keburukan negara yang mengamalkan fahaman ini. Revolusi ini mula membuka mata ramai.

Syiah yang sebelum ini dalam kepura-puraan menonjolkan akhlak yang baik dan menunjukkan tentangan yang sangat hebat kepada Yahudi Zionis tidak dapat terus berlakon dalam menangani isu Syria. Tokoh tertinggi syiah seperti Pemimpin hezbollah Hassan Nasrallah dan Presiden Iran Mahmud Ahmadinejad secara terang-terangan menunjukkan sokongan kepada tentera rejim Bashar Assad.

Terbaru Hezbollah (dipanggil hebollat-tentera syaitan ) telah menghantar bala tenteranya bagi membantu rejim Assad. Hassan Nasrullah telah menyatakan :

"Pertempuran di Syria adalah penting bagi kewujudan kita di timur tengah, jika kita gagal, kita harus berpindah ke negara-negara lain"

Sungguh mereka takut dengan teguhnya Mujahidin Syria berjuang sehingga mereka masuk campur. Begitu juga Iran yang menghantar tenteranya dan membekalkan senjata perang yang berteknologi tinggi sehebat zionis untuk memusnahkan sunni di Syria.

Sedang wanita kita berlumba menghabiskan duit bershopping Muslimat mereka berjuang mengangkat senjata untuk mempertahankan negara mereka.

Tentera mujahidin

Senjata Mujahidin Syria adalah Al-Quran, kebanyakan daripada mereka adalah para Hafiz yang telah menghafal juzuk2 Al-Quran.


Allah s.w.t telah membuka mata kita dengan lakonan Iran selama ini yang disebut sebagai singa Islam. Hampir berlakulah hadis Nabi s.a.w yang menyatakan dajjal akan muncul di khurasan (Iran) dan kemunculannya adalah dalam keadaan yang disukai ramai. Seperti Iran,yang di awal kemunculan selepas revolusi Syria adalah negara yang kita anggap sangat baik Islamnya. Presidennya Mahmoud Ahmadinejad diwar-warkan sebagai seorang yang zuhud dan singa Islam kerana keberaniannya menentang Israel. Tetapi jika difikirkan mengapa dia seberani itu?dan mengapa sampai sekarang Israel dan sekutunya tidak menyerang Iran seperti Iraq diserang. Jawapannya muncul sedikit demi sedikit ketika revolusi Syria berlaku.

3 sekutu tentera syaitan (hizbullat)

Pembunuhan dua pemimpin Sunni Saddam Husein dan Muammar Ghadafi juga mula dirasai. Kita tak pernah terfikir mengapa Amerika dan sekutunya begitu ingin menghapuskan mereka.Meraka dua pemimpin yang banyak mengkritik Amerika dan tidak pernah sesekali melakukan kerjasama dengan negara yang dilaknat itu.

Kita perlu membuka mata, peperangan ini adalah antara tentera Allah melawan tentera syaitan.

Pada permulaan revolusi tidak semua rakyat Syria turun menyokong tetapi dengan syahidnya ramai pejuang Islam kini keseluruhan rakyat Syria bersatu di bawah satu tujuan "Rakyat mahu presiden dihukum".


P/S : Mari menderma beramai-ramai



short movie- Funny hamster

Sometimes to release some stress,watching a cartoon like this will be great. About a hamster and its hard work to trick a lorry with full of food..but finally..haha. Lets watch it.


I'm  loveeeeee it.

Short movie- Slimtime (waktu untuk kurus)

Betul la,cinta itu tidak mengenal paras rupa..hukhuk. Simbolik daripada short movie ni, even lepas suami dia tengok isteri dia maintain macam tu, dia still sayang.


Tapikan stil terfikir, adekah yang disedut dan keluar dari penyedut itu orang lain. Jadi bini watak utama ni tak bertukar sebab husband dia ada kat situ,kalau tukar orang takut husband dia boleh cam..hehe. Suka kartun ni, boleh enjoy tengok.

Sunday, May 26, 2013

Budak perempuan comot dan rumah besar tepi tasik part 2

"Khairi dah pindah "

Budak comot hanya memandang sepi muka Hafizah budak paling kiut kat sekolah .Walaupun dia tahu kata-kata itu bukan dituju untuknya. Budak comot termenung melihat reaksi Hafizah dari jauh yang sibuk bercerita tentang jamuan perpisahan di rumah khairi.

Hari itu..
Budak comot berjalan sepi pulang ke rumah..
Dari jauh dilihatnya rumah anak D.O kosong..
Sekosong hati budak comot mengharungi redup petang yang kian senja..

..............................................................................................................................

Wednesday, April 3, 2013

Priceless - Takuya Kimura

waah..dah macam Istanbul Aku Datang lak tajuk ni...

Baru pindah keluar dari bilik yang sangat sempit dan crowded itu. Nak start new life dengan sesuka hati tanpa ada gangguan. First, I nak beli tv. Letak dalam bilik, senang nak tengok buletin utama tv3 yang suke menipu itu. Memang bilik idaman semua orang ada tv sebijik di dalamnya. Tak yah berebut channel dengan yang lain.

Second..langsir dengan cadar mesti ikut tema..hehe.

Nak pastikan apartment baru I ni se 'class' hotel 3 bintang. Kenapa bukan 5 bintang??sori..tak mampu. Tinggi sangat costnya.

Konsep hidup dalam satu bilik bersama-sama ni sebenarnya mudah. Semua kena saling memahami. Kalau tak sekepala pun takpe. Tapi at least hormat roommate lain. Jangan dok karok sorang2 pkol 2-3 pagi padehal roomate sebelah tengah nak tido. Tapi itulah, manusia memang camtu. Ade yang gile. Sekurang-kurangnya harap simpan gila tu untuk sorang diri. Jangan tunjuk kat orang lain please.

Jadi setelah hampir 4 bulan bertahan, I ambik keputusan kalau tak nak jadi gila, tinggalkan orang yang gila itu secepat yang mungkin. Senang.

Baru habis marathon tengok drama Priceless. Lakonan Takuya Kimura.

Kindaichi merempat tidur dekat padang lepas kena buang kerja

Share satu bilik.yang paling tua pernah jadi ketua jabatan, yang tengah accountant dan kindaichi jurujual.

Makanan percuma untuk orang miskin.


Tentang Kindaichi (takuya kimura) yang merempat selepas dibuang kerja. Rumah pulak meletup kena sabotaj. Sampailah dia terjumpa dua orang budak kecik yang tunjuk dia cara nak hidup dan cari duit kalau dah jadi miskin.

Sangat banyak value cite ni. Yang gambar kat tengah tu tempat tinggal kindaichi. Sewa dengan harga sangat murah 500 yen (kalau malaysia kira2 RM 15). Masa mula2 dia datang, dia tinggal sorang je. Tapi lama2 dua orang kawannya yang kena buang keje ..datang situ jugak. Terpaksa berhimpit satu bilik. Bermula disitu diorang berusaha untuk hidup dengan jual hot dog, lepas tu jual termos.

Dan yang hebatnya tentang mana2 drama japan ni, bukan hasil usaha tapi cara bagaimana diorang berusaha tu yang penting. Sangat touching.

Point yang I sangat dapat kat sini, keindahan ukhwah. Disebabkan tak nak ukhwah itu rosak, maka I keluarkan diri dari bilik yang crowded itu. Sangat clear..nak hidup bersama-sama. Kita memerlukan starting point yang sama. Susah sama2. Baru terasa indahnya ukhwah dengan orang yang asing pada mulanya tu.





Wednesday, March 27, 2013

Manusia yang kita sudah,sedang dan akan sayang

Petang2 ni layan "Leessang Blues"

loving you..blablabla
loving you..blablabla

sorry, blablabla tu maksudnya I xbrape faham ape yang disebut kang gary dalam bahase korea itu.

Pernah terasa menyayangi seseorang without condition?
Seriously I xpernah rasa begitu. Sebabnya bila termenonton isu ni dalam kbs world tadi, kepala I terus berputaq-putaq berfikir satu nama. Tapi hampeh..xdo.

Sebab itu agaknya sampai sekarang i am single and available..hakhakhak

Sebut pasal isu ni, live without condition tu bukan untuk boypren je tapi termasuklah bestpren. Still takde satu name pun dalam kepale ni yang terlintas. Ini terbukti my social life was really suck.

Kalau diingatkan balik, dulu sejak kecik memang tak brape ada kawan rapat. Mungkin konfiden level yang sangat rendah ditambahkan pulak dengan tak berape comel, jadi i adalah lone ranger. Sampailah darjah 4. Ada budak perempuan baru dalam kelas. Tak tau apa kelebihan dia, I sangat kagum. Tiba2 pulak kan,budak ni sangat ramah. Jadik hidup I bersinar2 dengan kehadiran dia. Sampailah satu petang kat sekolah agama, Rosma(bukan nama sebenar..walaupun benar)..jatuh tangga. Balik je sekolah I sangat sedih. Asyik ingatkan Rosma je..

Pastu, Rosma cuti sampai sembuh. Dalam dua tiga hari jugaklah. Nak jadik satu cerita, tiba2 suatu hari Rosma cakap "tadi saya nampak mak awak jalan,dia jalan camni..camni"sambil gelak2 dengan kawan lain..Apa yang I fikir waktu tu? Nasib baik waktu tu I bukan wanita berkaliber pejuang hak asasi lagi. Jadi I diam je..dan sumpah lepas tu Rosma adalah manusia bertopengkan siput babi, tak sesuai jadikan kawan.

See..
I manusia yang blaja dari pengalaman hidup..jadi sampai sekarang takkan jadi terlalu baik pada sesiapa. Tapi kalau ada yang memerlukan pertolongan..akan tetap ditolong.

Back to the love without any condition..
agaknya bila I jumpa mana2 lelaki yang mcam itu..maka I tau dia soulmate I.
Tanpa bertangguh lagi kat bawah ni I nak list my ideal type. Ade pakar cakap, kalau kita listkan dan baca hari2 inshaaAllah boleh dapat. Jadi let's start :

1. Muka nak macam Jo In Sung
2. Mesti lebih tinggi dari I
3. Tak kisah chubby sikit tapi tak nak gemuk
4. Pendapatan mesti lebih dari I tak kisah even dia jual ikan
5. Solat cukup 5 waktu
6. Tak nak ustaz2..
7. Tak kisah ilmu agama sikit, asalkan ada dan yang penting sentiasa nak cari ilmu itu..
8. Perlu nampak lebih bijak dari I
9. Dia akan bawa I ke mana-mana yang dia pergi even kedai mamak
10. Suka travel
11. Suka korea
12. lagi err..nanti la sambung


Mungkin ada orang akan cakap.. u are sooo bajet la. Tak kisah, benda ni magnet. Kalau nak jadi betol kena positif kan jadi. And finally..

So true.. aminnn.

Tuesday, March 19, 2013

Selamat tinggal cinta manusia yang belum tentu indahnya

Terus terang..
Saya dihurungi perasaan sedih,dan rasa tidak disayangi. Sebabnya saya baru tersedar(sebenarnya dah lama). insan yang saya anggap menyayangi saya rupa-rupanya tidak. Kebaikannya selama ni wujud bila tiada orang lain yang menemani.

Baikkah lelaki begitu..untuk waktu ini saya akan menggeleng seratus kali. Tak tau la pulak untuk waktu yang lain. Lelaki yang saya anggap motivasi untuk diri, yang mana saya terdorong untuk melengkapkan lagi ilmu bila teringatkan dia. Lelaki yang status facebook sangat islami. Lelaki yang..entahlah. Tiba2 terasa saya tidak mengenali lelaki yang satu ini.

Hati perempuan ini sangat halus sifatnya..seperti kristal kuprum sulfat(ok yg ini mmg sy gila). Sekali disentuh,akan berubah bentuknya. Jangan sesekali menyentuh hatinya, jika tidak ingin kamu nikahinya.
Tidak kisahlah kamu itu,calon suami ke syurga, ustaz ada PHD, berkopiah ke mana2..itu bukan tiket untuk kamu menyentuh hati perempuan dengan niat suka2.

InshaaAllah malam ini, saya akan memilih untuk hidup dengan tenang. InshaaAllah tiada lagi berbaik sangka padanya dan sentiasa memaafkan kerana InshaaAllah, dia tiada lagi dalam diari hidup saya.

Saya terjumpa sepotong ayat dalam FB.."tidak perlu bersedih jika dia meninggalkan kamu tetapi kasihan padanya kerana dia meninggalkan insan yang benar2 mencintainya"

p/s: saya tidak bercouple, cuma kadangkala berhubung dengan msg, fb dll. Alhamdulillah, saat ini saya sangat sedar berhubung tanpa keperluan itu juga tidak baik untuk bukan mahram. Maka saya redha..Allah dah tetapkan jalan yang lebih baik untuk saya.

Monday, January 21, 2013

Kita benci sedekah!!!

"Abang..dah dua hari saya tak makan, tolong derma bang" tubuh kecil,kurus tanpa isi itu menggoncang-goncang bekas berisi beberapa keping syiling yang dibawanya


Lelaki kacak bersama dengan teman wanitanya yang ayu dan sopan itu tidak memperdulikan anak kecil itu dan berjalan berlalu pergi "mesti budak2 sindiket tu kan abang, kalau kita bagi pun mesti sindiket tu yang dapat " ujar teman wanita lelaki itu yang ayu dan sopan itu.

Teman lelakinya yang disebelah hanya mengangguk sambil tersenyum. Tangannya kemas memegang tangan gadis disebelahnya, betapa bangga dirinya dapat memiliki gadis yang ayu, cantik dan sopan itu.

Ok..ini bukan novel alaf 21. Back to realiti..betapa ayu,cantik dan sopannya gadis itu secara fizikal, tetapi hatinya??

Scan otak kejap (buang virus2 dan fail lama)

Jom muhasabah diri, boleh tengok list kat bawah ni


Kepala ni macam pendrive 16 Gb, kalau kapasiti besar macam mana pun tapi isinya dipenuhi virus(suuzon-buruk sangka) dan fail2 lama yang korupt(kenangan buruk), maka kena format baliklah nampaknya.

Nak format ada dua cara secara moden atau secara sepanjang zaman. Yang moden tu untuk orang yang dah tahap gila melampau, cara nak format tu dia rawatan kejutan eletrik. InsyaaAllah, semua fail lama akan hilang tapi jangan tak tau virus kemungkinan masih tertinggal

Cara kedua gunakan pendekatan mendekati pencipta, Manusia yang lemah emosinya perlu kembali kepada mana dia dicipta iaitu Allah yang satu. Jadi dekatilah, menangislah semahunya ditikar sembahyang, hapuslah kecelaruan itu dengan membaca Al-Quran. Cara macam ni tidak mendelete fail2 lama..cuma fail itu tidak
akan dibuka kembali.Lagi best, cara ni memusnahkan virus2  yang tidak dikehendaki.



Hakikatnya..diri ini yang merana, huhu..cam kata Johan "empty..empty"

Laa haula wala quwwata illa billah..insyaaAllah..pergilah kesedihan.








Wednesday, January 16, 2013

Budak perempuan comot dan rumah besar tepi tasik

Budak tu anak D.O baru kat pekan kroh ni. Rambut dia mak oii, smart. Selalu rapi diletak brylcream banyak2. Nak banding waktu tu, memang style terkini sangat, sebijik cam superman versi Dean Cain dan Therry Hatcher, ade jambul pulak kat depan. Ok terlebih mukadimah pasal rambut dia je sampai satu perenggan.
Dean Cain, superman 1993

Budak comot..antara budak paling selekeh dalam kelas budak pandai tu. Anak orang susah,baju sekolah sepasang pakai sampai hujung tahun. Iron baju, kompem dia tak faham kenapa perlu iron baju. Pakai tudung getah warna putih, and seriusly memang takde attraction. Pegi sekolah jalan kaki, ayah tak boleh hantar ke sekolah sebab berkerja.

Suasana pekan Kroh, sangat klasik. Banyak pokok besar yang ada bunga warna kuning di tepi2 jalan. Bila musim pokok tu berbunga Pekan Kroh sebijik cam korea waktu autumn. Boleh feeling autumn in my heart.Pekan kecil,kalau nak ke mana2 boleh jalan kaki atau naik basikal. Bangunan kedai lama2 masih banyak.Ada kedai buku, kedai runcit cina, Kedai Arumugam yang suka pasang lagu nostalgic kuat2,ada kedai Pak Ta yang jual laksa semata-mata dan yang paling penting kedai ais kacang poonaiyah superb.


Rumah anak D.O tu sangat besar, dimata budak comot yang tinggal di rumah yang ramai adik beradik. Rumahnya tepi tasik, dan tepi tasik ada perpustakaan. Rumah zaman kolonial british. Kadang-kadang bila nak pergi ke perpustakaan, budak comot selalu nampak anak D.O bermain di laman rumahnya. Budak comot dengan basikal chopper second handnya cuma boleh tengok dari jauh.


Waktu tu budak comot dengan anak D.O baru darjah tiga. Kelas yang sama,kelas paling pandai di sekolah tu. Kadang-kadang anak D.O tak perasan budak comot curi-curi pandang bila anak D.O tengok tempat lain. Anak D.O tak sombong orangnya, walaupun kebanyakan budak dalam kelas tu yang dipenuhi dengan anak cikgu-cikgi berlagak nak mampus.

Satu hari masa kelas pendidikan seni, anak D.O lalu belakang budak comot yang tengah melukis. Tiba-tiba anak D.O cakap "cantiknya lukisan", budak comot yang tak pernah menyangka akan dipuji buat pertama kali oleh anak D.O ternganga sambil pandang anak D.O.


Waktu rehat suatu hari, anak D.O join budak comot dengan budak2 lain main lompat getah 'zero point'. Masa anak D.O dan budak comot punya giliran pegang getah, tiba2 anak D.O terlepas getah yang diregangkan and sadisnya terlastiklah ke muka budak comot itu. Budak comot tanpa ambil masa untuk berfikir secara relevan terus nangis,sampailah masuk kelas semula. Dalam kelas, anak D.O yang rasa sangat bersalah itu cuma tengok je budak comot menangis. Tiba-tiba budak comot yang bengang itu menjelirkan lidah ke arah anak D.O. berkat jelir lidah itu la, budak comot mendoakan supaya dia takkan terserempak dengan anak D.O sampai bila2 lagi.

Budak comot pergi sekolah jalan kaki, dia suka jalan kaki sebab waktu itu lah budak comot selalu berfikir dan berangan. Dunia budak comot sangat indah dalam imaginasinya sebelum sampai ke sekolah.

Rumah budak comot tak jauh dengan rumah anak D.O. Selalunya ke sekolah akan ikut jalan yang sama. Cuma yang membezakan, anak D.O akan sentiasa di dalam mercedes dan drivernya manakala budak comot hanya mampu melihat dari jauh kereta anak D.O berlalu pergi.

Kadang-kadang budak comot rasa malu kalau-kalau anak D.O ternampak dia yang berjalan kaki. Budak comot malu disebabkan dia bukan orang kaya. Ada masa, budak comot akan ikut jalan lama yang lebih jauh, supaya tak terserempak dengan anak D.O.

Hari tu budak comot terjumpa jam tangan yang dah tak berfungsi. Budak comot pakai jam itu ke sekolah untuk tunjukkan anak D.O dia juga setaraf dengan anak D.O. Tapi bila kawan-kawan tanya waktu, budak comot diam, buat2 tak dengar.

Hari itu juga, doa budak comot termakbul. Anak D.O tak datang sekolah.
Budak comot tengok meja anak D.O hari2..
Rindu nak tengok jambul superman anak D.O lagi..
Lepas seminggu budak comot dengar.."khairi dah pindah"

To be continue.. ^_^

Tuesday, January 15, 2013

Budak sekolah versi copy and paste

Bila terbitnya isu Listen!Listen!Listen!
Ramai mula prihatin pada Ms Bawani,tapi ramai masih tak sedar institusi kita sangat fail dalam melahirkan manusia berpelajaran yang hebat dan tahu apa yang mereka mahukan.

Kita flashback zaman sekolah..
Bila cikgu tanya murid "ada apa2 yang tak faham boleh tanya sekarang"
" Faham" jawab murid-murid dengan lajunya.

Di belakang cikgu " Cikgu Aya tak best, ajar tak faham,laju"

Nampak situasinya di sini. Pelajar kita sekarang amat takut untuk menyuarakan pendapat mereka.Takut tersalah cakap, takut di cop sebagai poyo dan yang lebih tepat tak tahu nak bertanya apa sebab tidak faham. Jadi di sinilah munculnya generasi copy and paste. Apa yang guru bagi itu la yang mereka pastekan di dalam buku latihan. Usaha untuk mencari jawapan sendiri dengan kemajuan internet??lebih baik berfacebook fikir mereka.

My Way- ukhwah yang terbina melalui peperangan


Untuk kali yang ke berapa tonton filem ni. Sangat unik.
Cerita zaman perang dunia kedua yang nampak sangat real, dan yang hebatnya filem2 asia berbanding filem barat, dalam kesusahan zaman perang itu masih terselit sifat kemanusiaan antara watak-watak utama.

Kekuatan filem ini bukan hanya terletak pada babak-babak perang yang kejam dan menjadi, tapi macam mana dua watak utama yang asalnya musuh dari kecil, berakhir dengan persahabatan yang sangat indah ukhwahnya. sehingga tahap bila watak Kim Jun Shik mati sahabatnya Tatsuo membawa namanya dan meneruskan kehidupan dengan menunaikan impiannya untuk menjadi marathoner yang berjaya.

Yang lagi best, tak perlu ada adegan percintaan dalam filem ni, tapi still dapat rasa kasih sayang antara dua insan melalui persahabatan. Ada satu adegan bila Tatsuo terjumpa balik Jun Shik yang terpisah. Waktu tu nak sangat tengok diorang berpelukan gembira. Tapi kerana watak kedua-duanya adalah terlebih kelelakian. maka diorang cuma tengok wajah masing2 dengan ekspresi yang bercampur happy+terharu+mungkin sedih.

Mesej yang didapati dari filem ni sangat unik

1. Perasaan itu terbahagi kepada 3 jenis iaitu sayang keterlaluan, benci keterlaluan atau tidak ambil peduli pada seseorang. Kadang2 kita tak perasan, kita bencikan seseorang itu kerana kita tak mampu miliki apa yang dia ada. Jadi kita memilih untuk membenci, tapi disebalik perasaan benci itu terselit perasaan ingin tahu yang tinggi terhadap hidup orang itu. Dalam filem ni. Tatsuo terlampau membenci Jun Shik selepas datuknya mati di bom. Tapi bila dia susah bersama Jun Shik meredah gunung bersalji untuk menyelamatkan diri, baru dia sedar sekian lama dia rindukan Jun Shik sebagai seseorang yang pernah berkawan dengannya waktu kecil.

2. Filem ni dah terang-terang tunjukkan bagaimana pihak atasan menggunakan orang bawahan bagi memenuhi agenda mereka. Sampaikan mereka menganggap pantang berundur dari medan perang.Bila fikir rasa kesian pada tentera bukan Islam waktu kini yang terpaksa berperang tanpa tau kenapa mereka perlu berperang. Mungkin ini sebabnya ramai tentera Israel membunuh diri,kerana tiada tujuan hidup dan hidup selalu dihimpit rasa bersalah bila membunuh wanita dan kanak-kanak.

3. Point paling clear, sahabat yang selalu bersuka bersama kita tak semestinya akan kekal baik bersama kita melainkan telah teruji mereka bersama ketika susah. Jadi kepada orang pompuan terutamanya yang suka idup berpuak2,bergeng2..seganlah dengan diri anda jika suatu hari geng anda hilang dan orang yang anda pernah mengumpat dulu yang hidup bersama anda sekarang.

4. Yang terakhir.. Joe Odagiri sangat awesome and hensem.k bai .

Jom layan sountrack my way


Monday, January 14, 2013

Free GAZA..selebriti2 yang prihatin

1. Mr Faizal Tahir - lelong trofi kemenangannya untuk didermakan kepada rakyat Palestin. Dan for sure trofi2 yang dimenangi Faizal ni bukan disebabkan beliau beli paper berlori-lori untuk undi diri sendiri tetapi kerana geniusnya beliau dalam bidangnya. Artis2 educated camni yang patut direspek.

FT kate "piala dan trofi kemenangan ni takde gunanya bila dah mati "

2. Mr Christiano Ronaldo - menjual kasut emasnya
Manusia yang pernah susah yang akan lebih memahami kesusahan orang lain, dan CR7 juga cemerlang dalam bidangnya. Hala Madrid~~

Yeah CR7 ku.. jom doa ramai2 moga Allah bukakan pintu hidayah padanya.


3. budak kecik (ni kire selebriti gak la)
Dah la cute, berani pulak tu. Adik, akak doakan kau tidak terjebak dan dijauhkan dari program2 sengal macam idola kecil dan superstar itu. Moga imanmu dipelihara hingga dewasa.


Kita yang bukan selebriti, yang dah cukup tua untuk faham, yang sekadar ade trofi menang sukaneka peringkat tadika, yang kasut pun tak laku kalau lelong nak tunjukkan sokongan pun susah. Satu jalan mudah, boikot MCD dengan STARBUCK, senang, tak payah pegi dan tak mati pun. Sedih bila kempen boikot dilancarkan orang Melayu Islam ni yang konon sensitif dengan nasib bangsa buat selamba dek je pegi jugak ke MCD tu.
Maunya tak bangga jadi bangsa Melayu


Persoalannya berdosakah pergi MCD? setakat ni ulamak muda tak keluarkan fatwa haram lagi, seperti mana diorang tak keluarkan lagi fatwa haram untuk selebriti2 berpakaian macam tak cukup kain.

Ramai pula yang bantah, kalau MCD israel punya, habis FB pun israel punya juga,kenapa tak boikot FB sekali. Penat gak dengar soalan camni, padahal terang2 dah heboh MCD dan STARBUCK sendiri mengaku support israel terang-terangan. Pemilik FB encik Mark Zuckerberg tu tak pernah pulak gatal2 mulut bagitau dunia separuh keuntungan FB akan diserahkan kepada Israel, tapi MCD dan STARBUCK memang dah clear declare begitu seperti di bawah.




Isu yang lagi femes, kalau boikot MCD macam mana dengan nasib pekerja MCD yang majoritinya Melayu itu. Jawapannya memang tak payah fikir, macamlah nak keje MCD tu perlu degree bagai, cari je keje lain yang berlambak lagi. Susah2 keje maidin je, waktu solat terjaga, pakaian lebih menutup aurat, and ramai bangla hensem2(hehe). Pintu rezeki tu luas, banyak lagi kerja yang tak memenatkan dan gaji yang lebih setimpal dari segi dunia dan akhirat.

Rakan sekerja mcm shah rukh khan + background music lagu hindustan , itu  la kelebihannya kerja di Mydin..
happening =)

Kadang2 jadi la prihatin..
Dulu2 mak selalu bercerita tentang bosnia herzegovina sebelum zaman perangnya..
Negara kaya yang selalu membazir makanan, yang sentiasa bersenang2..
Nak tunggu Allah tarik nikmat kita seperti mereka..
Mereka saudara seagama kita di palestin memerlukan kita..
Kalau kita yang satu Nabi tidak prihatin, habis siapa lagi yang kita nak harapkan..
Ya Allah selamatkan ibuku,ayahku, abangku,kakakku dan adik2ku di Palestin, Syria, Iraq, Afghanistan.. dan diseluruh dunia. Moga suatu hari kami akan berhimpun dengan kekuatan di bawah lindungan dan kasih sayangmu.




Saturday, January 12, 2013

Adam dan Hawa syurga atau dunia??

Kosong..kosong..
kalau hati ini pandai menyanyikan lagu najwa latif..
Bila nak isikan hati yang kosong ini?
kenapa perlu lemaskan dengan hiburan yang kosong..kosong ini..

sudah2 la k-pop ini..
tak faham pun liriknya apa..
yang ada sarang he..sarang he..
kosong sangat..

cukup2 lah..lagu melayu jiwang ini..
tak habis2 dengan cintakan manusia..
bila masanya nak cintakan pencipta..

tak penat lagikah ketawa dan ketawa..
lawak tak seberapa..lucah..
persendakan agama..
dan kosong lagi,.

drama tak habis2 drama..
adaptasi novel pula..
adam dan hawa??
kisah nabi adam dari syurga lebih indah rasanya,.

belum masuk kisah rempit2..gengster2 pula..
kisah kosong tanpa jiwa..

bila masa nak membaca Al-qurannya..
nak mengafalnya jauh skali..
memahaminya..

usia belum tentu muda..
esok belum tentu ada..
nak pilih adam dan hawa di syurga..
atau versi dunianya??

sungguh..kita suka buang masa..




Friday, January 11, 2013

Soulmate


Dah 5 tahun rupenya kenal my soulmate.
Teman buat lawak bodo same2..
Pastu gelak same2..
kalo orang lain dengar lawak kami akan rase kami mengong..
tak kisah kalo nampak manusia tersiksa..
tapi pantang kalo nampak kucing merana..
saya tukang kutuk dia bila dia nyanyi tak sedap..
tapi dia tetap tegar nyanyi..
dia tukang kutuk saya bila nampak berat badan dah naik..
saya tetap tegar tambhkn berat badan(ok yang ni tipu)..
kami akan tunjukkan kepakaran masing..
tunjuk terer buat soalan math..
sape btol dia boleh banggakn diri dengan memuji diri sendiri kehkeh
bila dia buat salah..
saya akan hantar mesej..dia manusia plg xguna..
tapi bila mlm dia call...sy kata dia manusia xguna yg sy plg syg..
bila sy buat salah dia buat muka merajuk..
saya kata pegi gantung diri kat pokok tauge..
dia kata.. hahaha
saya paling lemah depan dia..
xkisah nangis depan dia..
dia selalu kelihatan lemah depan saya..
tambah2 bila dia dimalukan depan saya..
tapi saya tau..dia sangat kuat..
macam genji..kata dia..

saya sayangkan dia kerana Allah..
semoga ukhwah ini terjaga kerana Allah..

Wednesday, January 9, 2013

Mengalah


Pernah terjadi dalam hidup marah pada orang tu,last2 esok pagi jumpa dia siap tolong belikan kuih and then makan sama2. Hah sungguh senang perasaan perempuan ini.

Memandangkan orang selalu cakap, beralah tak semestinya kalah jadi saya orang yang sentiasa akan tersengih dulu pada orang yang buatkan saya marah kekeke. Selepas itu saya melihat semuanya indah belaka, benci dan marah sebelum tu macam terdelete dan log in kembali pada orang itu.

Hakikat marah manusia banyak, dan saya melihat marah orang sekeliling pada saya juga adalah marah buat tersayang. Marah yang kadang2 tak perlu kemaafan, takut jadi segan. Selalu settle bila salah sorang bercakap semula.

Dengan adik beradik contohnya. Mula2 gaduh berebut channel tv kemudian kita buat muka bengang. Pastu merajuk. Lepas tu malam boleh tengok tv sama2 channel yang tadi tak setuju tapi tiba2 boleh layan.

Mesti pernah rasa kan, mak kita marahkan kita sebab main hujan. Balik2 kena rotan. Lepas dah siap mandi dan nangis sambil2 membebel lagi mak itu jugaklah yang sikat dan ikat rambut kita dan paksa suruh makan..the most sweet thing happen..love u mak.

Yang kelirunya dengan mak2 sekarang, takut benar nak marah anak, takut anak merajuk. Akhirnya anak tu transform jadi spoiled brat, budak paling poyo di akhir zaman. Kalau cikgu mula nak merotan siap datang back up dengan ayat, I pun tak pernah rotan anak I macam tu, shame on you keluarkan ayat macam tu.

So marah dan beralah tu perlu kadang-kadang, untuk yang tersayang. Ini tak, dengan boyfriend bukan main marah, bila dia pujuk terus cair dengan ayat baby jangan buat lagi tau. Tapi cuba kalau mak dengan ayah marah tarik muka, nak lari dari rumah, mak pujuk pun tak nak, gile poyo!!.

Jadi adik2..yang tersayang bukan boyfriend yang kompem haram itu, tapi family kita yang kita dok hadap selama berbelas tahun hidup itu.


Tuesday, January 8, 2013

Watak ahjumma vs Watak heroin kedua

Isunya di sini, tadi dapatlah satu mesej dari seseorang yang saya agak admired la jugakkan. Jadi bila dah camtu,terselit perasaan hepi dan bunga-bunga cintanya. Pastu apa lagi, balas membalas mesej tetapi tiba-tiba....

Tiba-tiba dia hantar mesej 'saya rindukan aqilah'.. saya pun camni -----_----- ,dalam hati hanya tuhan yang tahu.

Aqilah tu bukan saya orangnya..dia kawan baik saya. Jadi di sini saya mula faham secara slow motion, saya adalah watak heroin yang kedua yang kalau dalam drama korea tu kompem sangat cantik tapi jahat (ok yang cantik mungkin bukan saya).
Mungkin saya adalah Song Ji hyo dalam Princess Goong hehe

Mungkin saya kena bersyukur sebab sekurang-kurangnya saya tetap heroin walaupun no.2.. tapi hello, ni dunia realiti, rasa lebih bersyukur kalau saya adalah watak ahjumma yang ade suami walau tak hensem drpd heroin kedua yang terkejar hero yang dah sure poyo sebab tak nakkan kita.


Jadi apa yang saya buat, saya balas mesej dengan gaya sangat cool padahal bengang "haha..kalau rindu carilah dia", terasa macam sangat mulia diri ini. Lepas tu mamat tu tak balas pulak. Nampak sangat motip sebenar aktiviti bermesej itu tadi.

Hakikatnya saya manusia yang takkan berjuang demi cinta dan takkan rasa rugi kalau tak memiliki cinta itu. Buat apa nak kejar sesuatu yang memang bukan milik kita dan kalau dapat pun, belum tentu rasa happy. Jadi kerana itulah saya nak hidup macam watak ahjumma, memiliki suami yang biasa2(yang tak payah direbutkan) and live happily ever after walaupun suami muke tak sekacak won bin mungkin tahap kang gary je.


Ini Won Bin


dan ini Kang Gary atau Neighbouring Ahjushi

Lagi satu la kan, kepada manusia2 yang konon hot,kacak, lawa jelita kalau rasa rindu seseorang tolong cakap kat orang tu sendiri boleh tak..tak payah nak bagitau orang yang takde kaitan,tambah2 orang yang pernah sukakan kamu. Di situ kamu telah membuatkan dia rasa seperti nak campak henpon miliknya ke dalam loji kumbahan, supaya mesej kamu reput dimakan bakteria.(delete je la hahaha)


Monday, January 7, 2013

Mat Luhtfi

Diakui diriku sangat senang bangat dan menyukai budak kedah mata sepet yang orang kat cam eunhyeuk ini. Mesej dalam videonya sempoi,mudah difahami dan jimat bajet(memandangkan dia sorang je pegang sampai empat watak).
sebelah kiri mat luthfi n sebelah kanan Eunhyeuk..mungkinkah???he~~


First video yang saya layan waktu dia wish happy mothers day pada mak dia,sambil2 nak buat cekodok. 

Yang kedua video bertajuk the ugly aki. Saya ulang tengok banyak kali gelak pun banyak kali. Pasal kucing je pun,tapi mat luthfi pandai ejas kucing dia supaya menjadi setaraf pelakon klas A hollywood.




Video ketiga tentang jiran baru, kisah di mana bapak akmal leteaq kat dia sebab berkawan dengan anak jiran yangxbrape elok,dah la menurut bapanya akmal adalah tokoh nilam di sekolah.




Yang keempat video om nom nom nom, bila Mat Luthfi menekankan pentingnya menerima seseorang seadanya,x factor dln video ini ialah nasi lemak yabg dimasak oleh kawannya itu,gile terliur.




Last skali bile Math Luthfi membebel pasal drama2 melayu ni,muke pose2 farid kamil yang bagi sy sumber lawak waktu tension,maksud sy muke farid kamil dlm keadaan bukan jiwang.

Mat Luthfi membanggakan Malaysia, Mat Luthfi Lebih hensem dari Eunhyeuk, Lakonan Mat Luthfi lebih hebat dari Farid Kamil, Mat luthfi suka makan megi. Nak tengok koleksi video Mat Luthfi boleh klik kat channelnya matluthfi90 di youtube.

p/s: Eunhyeuk= ikan bilis
      Mat Luhfi = Eunhyeuk
      Jadi Mat Luthfi = DON'T SAY THAT.




Hidupku yang hippie sometime happy should be more time

Dua tiga hari ni sangat2 des-pe-ra-tio and dont-want-to-smile state. Sehinggalah semalam Aizat muncul dengan misainya yang macho hati sedikit berbunga dengan aura pink. Tapi kejap je pun..

Mencari-cari apa yang kurang rupa-rupanya hari period dah dekat, jadi aura merah sentiasa muncul and that its is, xhabih2 nak touching.

Yang kesiannya untuk orang pompuan ni benda ni la yang disebut premenstrual sindrom atau singkatan PMS. Nasib baik la kelebihan perempuan dalam Islam ni ni cukup banyak dan setara dengan kaum Adam,kalau tak dengan wujudnya PMS ni saje idop boleh menderita huhuhu.

ok yang tak tau pasal  PMS ni, gejala dua tiga hari sebelum orang perempuan datang period. Terjadi dalam lingkungan umur 20-40. Antara simptom2nya..

1) Mood memang tak baik,waktu ni selalu jadi teramat sensitif, orang buat apa2 sikit 
    nak touching,nak marah tapi tak tau kenapa terasa begitu.
2) Encik jerawat mula tumbuh kat muka 
3) Ada yang dah siap-siap senggugut.
4) Senang kembung perut
5) Sakit kepala, migrain

Ingat senang nak handle benda ni,emosi yang paling kritikal memang sesuatu yang paling menyakitkan. Kadang-kadang tak sedar menyusahkan orang sekeliling,termarah atau termerajuk dan endingnya menyusahkan diri sendri. Kebiasaannya time ni saya akan jadi manusia hippie aka orang nomad.

Sebab ape hippie,mula merayap mencari nilai kehidupan yang sebenar yang selalunya akan berakhir di shopping mall dan sebab apa nomad?? selalu tidur merata,kejap umah kawan ni kawan tu,rumah sendiri tak mungkin sebab touching dengan orang dalam umah tu. Resultnya bukan lagi best, bile tido umah kawan ni rasa tak selesa, mulalah rasa xsesuai rapat dengan dia. Yeah, raja segala suuzon berlepak di hati.

Pengalaman 20++ tahun idop, ade skit cara nak handle PMS ni terutama dari segi emosi, tapi selalu terkena PMS tak reti lak nak praktikkannya hee~~. Seeloknya time ni,amalkan mathurat atau banyakkan ulang surah2 yang kita hafal. Sebab time ni syaitan tau kita lemah, jadi dia senang nak masuk. Dengan bacaan itu tadi InshaaAllah dijauhkan bisikan syaitan dan akan lebih bersangka baik.

Lagi elok kalau banyakkan bersenam, sebab bila penat lepas bersenam hormon gembira (endorfin) akan dikeluarkan, waktu tu akan rasa lega lain macam la.

Lagi layan sesuatu yang hepikan diri contoh tengok running man kemudian gelak sorang2(ok yang ni tak praktikal untuk peminat filem tamil)

Makan and makan selagi tak buang masa fikir nak touching kat orang.(ok yang ni sangat kontra dengan senaman tadi haha)

Buat benda pelik yang selama ni teringin nak buat tapi tak berani contohnya rakam lagu nyanyian sendiri pastu upload kat youtube dengan harapan u are the next najawa latip.

Kepada insan2 yang hidup dengan perempuan, kasihanilah mereka time ni, banyakkan sabar dan seeloknya ucapkan i love you pada mereka time ni jugak, inshaaAllah terus hilang PMS itu. Ok jom layan lagu Yuna yang colourful sokmo.


Sunday, January 6, 2013

Aizat- terukir di bintang

Jatuh cinta the only word in my mind last night bile tgk style french mafia Aizat..hakhak

Salute to yuna sebab dia bijak memilih ganti

Kadang2 manusia ni xfaham, to win something u need to do something extraordinary one. Yang unik gilew2 dan hasilnya nah,saya menjerit dan menepuk tangan sampai sakit bile dengar yuzat menang dgn terukir di bintang.

Sebabnye..penat gile dah dengar lagu jerit2 ni. Semalam berbahas dengan member,dia sokong lagu teman pengganti and dia kata lagu2 lembik cam terukir di bintang xbest. Saya gelak dalam hati je la,hanya insan2 matang dan santai je akan rase lagu yuna best ala2 rasa berada di paris gitu. Malaysia ni dah terlampau berlambak dengan lagu jerit2 dan balada yg sedih2 bangat.

Sesekali layan lagu uji rashid style,best woo.

Ape2 JOM layan pic Aizat dan kumisnya ini,sekali kagi Aizat i fall in love with u after too many times i see you. credit to aizatamdan instagram.








untuk yang x sempat tengok live, boleh layan video ajl 27 Yuzat terukir di bintang ini.


Thursday, January 3, 2013

Berlari-lari di taman

Wahh dengar tajuk pun dah buatkan saya rasa nak pegi piknik, pakai topi besar, pakai skirt and lari-lari di taman dengan orang yang kita sayang hehe imaginasi di pagi hari yang malas nak pegi kerja.

Jadi kat bawah ni ada beberapa benda best in my imagination yang kita boleh buat untuk hilangkan kerutinan hidup hari-hari. Kalau ade sape2 nak buat hari ni dengan memonteng kerjanya 'wa salute sama lu'. Orang yang ponteng kerja xsemestinya bad person. Dia nak jadi good person untuk dirinya sekali sekala apa salahnya, tapi jangan amalkan selalulah.Wokey, aktiviti-aktivitinya seperti tertera di bawah(gile skema) :

First....

Satu benda yang orang melayu kurang buat, adalah piknik dengan family di taman-taman, Yang orang melayu selalu buat,nak2 orang key ell ni berpiknik di giant, tesco dan lain-lain lagi

piknik kena ade makanan

Subhanallah banyak cantik ini taman

second..
Still dalam taman lagi, bersiar-siar dengan someone we love naik basikal...diingatkan fixie adalah ditegah sama sekali di sini

Serius suwit sangatttt

yeah really3x sweet

Third..
Membaca bersama-sama someone we love, off course buku lain-lain ok.Boleh buka slow music untuk ketenangan dan diingatkan jugak, lagu k-pop dilarang karang tak pasal-pasal berdisko pula


lebih afdal membaca dengan anak-anak,yang single tu anak kucing pun boleh

Fourth..
buat kebajikan sikit,melawat rumah-rumah anak yatim or orang tua..tambah pahala.

Fifth..
untuk yang tak berduit..pegi tengah2 kl,jalan-jalan konon pelancong la(padahal muke pure melayu). Jangan pegi tempat shopping complex,tapi lepak kt tempat yg masuk free contoh galeria kl,muzium tekstil,dataran merdeka..n jgn lupa kl library.
walaupun lalu depan ni hari-hari tapi still boleh melawat lagi
Last..
Pegi cari mana2 majlis ilmu,dah berlambak sekarang terutama ustaz kita ustaz azhar idrus(tapi malam la pulok).

kalau ada tambahan boleh suggest,tapi seeloknya elakkan yang menggalakkan penggunaan duit yang banyak dan menambahkan maksiat hee~~

lovey dovey